Памет: Една година от руската инвазия в Украйна

0

В 5 ч. сутринта на 24 февруари по заповед на президента Владимир Путин разпорежда военно нахлуване в Украйна. Акцията, наречена от него „специална военна операция“.

Руските войски бързо достигат покрайнините на Киев, но опитите им да превземат столицата и други градове в североизточната част на страната срещат твърда съпротива. Украинският президент Володимир Зеленски записва видеоклип пред президентството, за да покаже, че е жив, не е избягал и продължава да управлява.

Войната отне живота на хиляди хора, принуди милиони да напуснат домовете си, изравни цели градове със земята и засили опасенията, че конфронтацията може да прерасне в открит конфликт между Русия и НАТО.

Нахлуването в Украйна доведе до огромни загуби и за Русия. По данни на украинския генерален щаб за една година война Русия вече е загубила повече от 135 000 войници

Плановете на руското ръководство да превземе Киев „за два или три дни“ се провалиха. Дори значителна част от териториите, които руските въоръжени сили успяха да завземат, в последствие бяха успешно освободени от Украйна.

Повечето анализатори обаче са предпазливи оптимисти за развитието на ситуацията в Украйна. Досега украинците постигат лесни и символични победи за сметка на изтощената руска армия. Въпреки това, тъй като Русия планира да продължи да води война на по-къси фронтове с по-голяма военна сила, ще ѝ бъде още по-трудно да си върне всеки метър украинска територия, окупирана от руските сили. Украинската армия успя да възстанови голяма част от териториите, които бяха окупирани от агресора в първите седмици на войната, но Русия все още контролира големи части от страната. Така например на 19 януари 2023 година украинските сили се изтеглиха от град Соледар в Донбас, който оттогава отново е под руски контрол.

Според ООН хуманитарната ситуация в Украйна се е „влошила драстично“. Около 40% от населението вече зависи от хуманитарна помощ, за да оцелее.

Икономическото положение е катастрофално. По данни на Световната банка и украинското министерство на земеделието брутният вътрешен продукт на страната се е свил с 35% през 2022 година. В момента 60 процента от населението живее на ръба на бедността. Щетите от унищожаването на вътрешната инфраструктура по време на войната се оценява на над 130 милиарда евро.

В навечерието на мрачната годишнина Украйна пусна нова банкнота от 20 гривни. От едната страна украински войници са издигнали националния флаг, а от другата са две вързани ръце – символ на военните престъпления в окупираните от Русия територии.

Позициите на Киев и на Москва нямат нито една допирателна точка. Зеленски иска пълно изтегляне на руските войски, възстановяване на териториалната цялост и репарации. Москва първо искаше демилитаризация и денацификация, после обяви, че целта е освобождаването на Донбас, а после и че целите на така наречената специална операция се разширяват. Путин продължава да твърди, че това не е война, но същевременно обвинява Запада, че я е започнал.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук