Русе празнува Ден на храбростта и празник на града

0
96
6 май – Ден на храбростта

Десетки русенци се събраха пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война, за да отбележат 6 май – Ден на храбростта и българската армия, който е и празник на Русе.

Сред присъстващите бяха депутати от 43-тото Народно събрание, генералният консул на Русия в Русе, гости от румънския град Гюргево, чийто покровител също е Св. Георги Победоносец.

В словото си областният управител Галин Григоров отбеляза важния принос на българските воини, защитили правото на българския народ за национално самоопределение, обединение и развитие, той подчерта и необходимостта от адаптиране на държавата и обществото към динамичната трансформация на средата с оглед доизграждане на една модерна, съвместима с новите реалности, мобилна и боеспособна Българска армия.

„…Има дати в Българската история, които изпълват сърцата ни с гордост… Днес, ние свеждаме глави пред знамената на българската бойна слава, пред паметта на хилядите наши деди, жертвали живота си за свободата, независимостта и обединението на България. Българският народ пази в своята историческа памет безчет подвизи и имена на герои…”, каза областният управител.

Той поздрави русенци по повод Празника на града, заявявайки „независимо от изпитанията, наситили многовековната история на града, независимо от днешните предизвикателства, Русе успешно съхранява отличителните си белези на най-красивия, европейски ориентиран и развиващ се български град на брега на р. Дунав“.

Заупокойна молитва за загиналите за отечеството ни войни и благодарствен молебен по повод Деня на храбростта и Българската армия отслужи Негово преосвещенство Тивериополският епископ Тихон в съслужие със свещеници от Русенската епархия.

Малки и големи поднесоха цветя, а институции, партии и организации почетоха деня с венци. Венец поднесоха и представителите на съседния румънски град Гюргево.

Преди официалната церемония беше отслужена тържествена литургия за Св. Георги Победоносец, а на площада пред общината състави от Общинския детски център за изкуство и култура изнесоха празнична програма. За празничното настроение допринесоха талантливата Марина Петрова от вокална студия „Слънчеви ноти“ с ръководител Наталия Константинова, Магдалена Тодорова от вокално студио „Икономов“ с ръководител Вили Икономов, както и възпитаниците на музикалния педагог Доротея Бальовска и вокална група „Приста“ към Общински младежки дом – Русе. Кулминацията на тържествата ще бъде пак там тази вечер. В 20,30 ч. ще започне празничният концерт на любимеца на поколения българи Васил Найденов. Тържествата ще завършат с пищна заря.