Отбелязаха 127 години от първата социалистическа сбирка в България

0
58
127 години от първата социалистическа сбирка

127 години от първата социалистическа сбирка в България отбелязаха във Велико Търново.

Симпатизанти и привърженици на социалистическата идея се събраха в парка, където преди повече от век Никола Габровски и Димитър Благоев поставят началото на социалистическото движение у нас. Цветя пред техния паметник поднесоха народни представители, общественици и граждани.

„Това е кауза, която е необходима на българското общество. Защото са тревожни фактите за социалното разслоение на българските граждани. Огромната бедност, бих казала и неграмотност, защото данните, които има в НСИ показват, че има много пропуски и в образователната система“, каза в словото си пред присъстващите народният представител Весела Лечева.

За настроението на всички се погрижиха младата певица Розалия Желязкова, която вече е член на Оперативното бюро на Младежкото обединение и Детска вокална група „Пеещи камбанки“, с ръководител Владимир Габров.

Тя изрази несъгласие с това, че първата социалистическа сбирка липсва в съвременните учебници по история. Според нея, началото на лявото движение в България има огромна стойност, която тепърва ще се оценява.