Русе срещу влизането на „Български ВиК холдинг“ като съдружник във ВиК-Русе

0

Община Русе е срещу влизането на „Български ВиК холдинг“ като съдружник във ВиК-Русе. Това стана ясно на днешното заседание на Общинския съвет. На него бе решено представителите на Общинския съвет в Общото събрание на „Водоснабдяване и канализация” ООД – Русе да гласуват против предложението за приемане на нов съдружник в лицето на „Български ВиК холдинг“ ЕАД – София. Основната причина е, че това всъщност не е холдинг, а е еднолично акционерно дружество, на което държавата, със своите 51%, иска да прехвърли правото на собственост. Съответно това изисква промяна в учредителния акт, се посочва в решението на старейшините.

Въпросното еднолично дружество по своята същност не е холдинг, е създадено с цел да подпомага финансово ВиК дружествата по места. След извършени проверки е установено, че единствената помощ, която са получили някои от ВиК дружествата в страната, е била под формата на заеми с много високи лихви.

Като друга причина за несъгласието се посочва изборът на контрольор. Предложеното лице живее в София и неговата работа ще бъде от разстояние, което неименуемо поражда съмнения дали интересите на държавата и общинските ВиК дружества ще бъдат защитени, смятат общинските съветници.

 

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук