Русе става първият град в Източна Европа със зарядна станция за зелен водород

0

Има готовност в Русе да бъде изградена първата у нас и в Източна Европа зарядна станция за зелен водород.

Това проф. Велизара Пенчева от Русенския университет, която е част от екипа, разработил проекта, в интервю за БТА. Това ще стане в рамките на проект, одобрен от FCH JU, европейската структура, която координира разработването на водородните технологии в Европейския съюз.

„Русенският проект беше финансиран заради интереса към плавателните съдове по река Дунав. За година бяха разработени спецификациите и финансовият анализ. Изготвени бяха подробни бюджети, както и стратегия, която да позволи да се получи достатъчно финансиране. Работата беше завършена през юни тази година и днес Русе има готов проект, с който може да се впише на картата с първата заряда станция в страната и то със зелен водород“, каза проф. Пенчева. Проектът включва изграждане на територията на новото депо на „Общински транспорт-Русе“ на фотоволтаичен парк, на електролизьор за производство на 800 кг водород на ден, който ще се захранва от фотоволтаичния парк, както и на станция за зареждане с водород. Фотоволтаичният парк ще превръща слънчевата енергия в електрическа, която ще се използва за получаване на зелен водород чрез електролиза на вода.

Русе се подготвя за водороден транспорт

Проектът предвижда още закупуване на 20 автобуса, които ще се задвижват с водород. Превозните средства ще се използват по маршрути на обществения транспорт в града като част от общинския автопарк на Русе. Ще бъде преоборудван и влекач, собственост на „Параходство Българско речно плаване“, с хибридна батерия с нулеви емисии и задвижван с горивни клетки.

Проектът е на община Русе, а партньори са Русенският университет, предприятието „Общински транспорт-Русе“, „Параходство Българско речно плаване“, Асоциацията на дунавските общини „Дунав“, Българската асоциация за водород, горивни клетки и съхранение на енергия и Българската академия на науките.