Русенец осъди ВиК, начислили му над 1400 куб. метра вода за месец

0
С 6,17 на сто

ВиК-Русе ще връща на свой абонат сумата от 1 634,14 лв. за неправомерно начислено количество потребена вода.

Това постанови Окръжният съд в Русе, потвърждавайки решението на Районния съд в града, с което „ВиК“ е осъдено да заплати начислената без основание сума на потърпевшия Т. Т. Освен това дружеството ще заплати на потърпевшия сумата от 27,24 лв. начислена като лихва за забавено плащане, както и разноските по делото.

В края на 2019 г. Т. Т., който със съпругата си обитавал къща в с. Червена вода, получил фактура, че за от 17 септември до 22 октомври са консумирали над 1400 куб. метра вода, за която трябва да платят на ВиК 1634,14 лв.

Т. Т. заплатил сумата, но тъй като бил сигурен, че не е използвал такова количество вода, поискал от съда дружеството да бъде осъдено да му върне платените суми.

За изясняване на спора Районният съд назначил експертиза и според заключението й технически не е възможно да са доставени, респективно потребени за 32 дни 1421 куб.м вода при пропусквателна възможност на водопроводната инсталация непосредствено преди водомера ¾ цола поцинкована тръба и изтичане на водата със скорост 1м/сек. С оглед констатациите на вещото лице и останалите доказателства по делото, искът на Т. Т. е бил уважен изцяло.

От „ВиК“ са обжалвали решението, но и тричленен състав на Окръжен съд – Русе счита, че дружеството не е доказало, че е доставило на абоната заплатеното от него количество питейна вода през процесния период и потвърдил решението на Районния съд.

Решението на Окръжен съд – Русе не подлежи на обжалване.