Русе вече има аржентински побратим

0

Русе официално се побратими с аржентинския град Берисо, където живее една от най-големите български диаспори – над 500 семейства с български корени.

Споразумението бе подписано онлайн от кмета на Русе Пенчо Милков и колегата му Фабиан Калярди. Специално за подписването на споразумението в Русе пристигна посланикът на Аржентина у нас Н.Пр. Алфредо Нестор Атанасоф. Н

„За нас е чест да станем първия български град, който протяга ръка към българската общност в този град. Така ще дадем нов тласък на бъдещото сътрудничество между двете населени места“, каза по време на церемонията Милков.

Кметът на Берисо Фабиан Калиарди представи своя екип и разказа за развитието на града през последните години, като в разговорите се включи и посланикът ни в Република Аржентина Стоян Михайлов.

Посланик Атанасоф благодари на местната администрация и на общинските съветници за решението им да официализират добрите взаимоотношения през годините на регионално и национално ниво чрез подписването на документа. Той беше единодушно определен като “исторически”. По думите на дипломата двата града си приличат много и по отношение на мултикултурното си развитие чрез приютяването на различни етнически групи. Той разказа накратко за българските си корени, които датират от началото на 20 век, когато неговите предци се установяват в Аржентина и конкретно в Берисо при голямата емигрантска вълна по това време.

В хода на разговорите беше обсъдено провеждането на общи инициативи между двата града, с цел подготовка на успешни проекти в областта на туризма, културата, социалното развитие, търговията и икономиката, както и по други въпроси от общ интерес, които ще са в полза на двете общности. Кметът Пенчо Милков представи пред аржентинския посланик и кмета на Берисо потенциала и икономическото развитие на региона, както и богатото културно-историческо наследство и събития от културния и спортен календар на града.

Берисо се намира в провинция Буенос Айрес. Стотиците семейства с български корени, живеещи там, успяват да поддържат спомените за родината си живи чрез редица срещи и инициативи, а духовното им наследство е поддържано за десетилетия от три организации, основани от български емигранти. Македонско-български клуб, Дружество „Кирил и Методий“ и Дружество за взаимопомощ се обединяват през 1955 г. и образуват Българско културно дружество „Иван Вазов“. Тази институция отбелязва български празници и традиции и развива активно взаимодействие с Аржентино-българската фондация в Буенос Айрес. Към организацията е учреден състав за български народни танци „Седянка“.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук