Русенец с 22 присъди остава в ареста

0
Обвиняем за разпространение на наркотици

60-годишния А. Д., който беше задържан от стопани при опит за кражба от дома им, остава в ареста, съобщиха от Районния съд в Русе.

Русенци задържаха мъж, тарашил в дома им

А. Д. е бил осъждан общо 22 пъти основно за престъпления против собствеността. Последното наказание от 2 години лишаване от свобода при строг режим отново за кражба е изтърпял на 31.05.2018 г. Защитникът му поиска по-лека мярка за неотклонение с мотив наличието на постоянен адрес.

Магистратите са преценили, че съпричастността на А. Д. в извършването на престъплението се доказва от всички доказателства по делото: показанията на пострадалия, че е забелязал обвиняемия да се крие в съседен имот, а след това да бяга; протокола за оглед на местопроизшествие, от който е видно, че пред един от прозорците е намерена отвертка; протокол за доброволно предаване, с който А. Д. е предал раницата с намиращите се в нея множество вещи, за които не е дал обяснения за собственост и произход. За престъплението, в което е обвинен възрастния мъж, в Наказателния кодекс е предвидено наказание лишаване от свобода от три до петнадесет години. Според съда, мярка за неотклонение, различна от „задържане под стража“, може да доведе до извършване на ново престъпление или укриване от страна на А. Д., предвид това, че наложените му и изтърпяни до настоящия момент наказания не са реализирали превъзпитателен и превантивен резултат.

Определението на Районен съд – Русе, с което е взета по отношение на А. Д. мярка за неотклонение „задържане под стража“ може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.