Ало-измамници измъкнаха над 28 000 лв. и злато от възрастна русенка

0
86-годишна жена

80-годишна русенка станала жертва на телефонна измама, като се е разделила с крупна сума пари, съобщават от полицията.

Възрастната жена станала жертва на класическата схема „помогни на полицията да залови измамници“. На стационарния й телефон се обадила плачеща жена, представила се за дъщеря й и обяснила, че си е счупила крака. После й се е обадил мъж, който започнал да я заплашва, искайки от нея да предаде всичките си налични пари. Последвал разговор с друг мъж, представил се за главен инспектор от криминална полиция. Мнимият служител обяснил на жената, че се провежда полицейска операция по задържането на измамници. Уверил я, че ще бъдат задържани, тези които я заплашват и обяснил, че тя трябва да съдейства и да даде всичките си парични средства, а след приключване на операцията щели да й ги върнат. По негово нареждане жената събрала наличните си пари, изтеглила други от банката – общо над 28 хиляди лева и на няколко пъти ги оставяла под пейка пред дома си, заедно със златни накити.

По случая е образувано досъдебно производство с оглед извършено престъпление по чл. 209, ал.1 от НК. Разследва се във Второ РУ.

„Не давайте пари, поискани по телефон от непознат телефонен номер. При телефонно обаждане от непознат номер с искане за пари сигнализирайте на 112 или се обадете на своите близки“, за пореден път предупреждават от полицията.