Русенска болница дни наред мълчи за починал пациент с Covid-19 (видео)

0

Възрастен мъж с коронавирус починал в общинската болница в Русе, но никой не уведомил близките му дни наред. Те случайно научили за смъртта му при поредния опит да получат някаква информация по телефона. Преди това семейството звъняло в продължение на 4-5 дни, но им казвали, че не могат да им кажат какво се случва с техния близък.

Мъжът бил приет за лечение, след като състоянието му се влошило. В първите дни след постъпването си се чувал с близките си. След това обаче спрял да си вдига телефона.

„Единственото нещо, което разбрахме от него е, че останал е бос. Няма му ги чехлите, които изпратихме с всичкия му багаж“, разказа внучката на починалия Емилия Гатева.

След това дядо й спира да си вдига телефона, а всички опити на семейството да разбере какво се случва в следващите 4-5 дни, са неуспешни. Или никой не отговаря в болницата, или вдигат сестри, които казват, че не могат да дадат информация.

„Вчера майка ми решава да звънне пак, да направи пак опит в болницата да се свърже с лекарите или със сестрите. При което доктор за пръв път отговаря по телефона и казва: Никой ли не ви е уведомил. Той почина в петък на 27-ми следобяд. Баба ми почина също на 27-ми ноември. Надявах се да я прескочи тази дата“, каза Гатева.

Според специалиста по медицинско право Мария Шаркова болницата е нарушила Закона за здравето като не е уведомила близките за смъртта на мъжа.

„Когато пациентът е починал лечебното заведение е длъжно да информира близките. Единствената причина да не го направи своевременно е ако е неизвестна самоличността или не са известни данни за близките на този пациент. В този казус не е такъв случая, защото самите близки са търсили информация за своя близък и те са били активната страна“, обясни адвокат Шаркова.

Засега от болницата отказват коментар.

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили