Бобоков, мълчанието и прокурорският шамар

0
Unsplash

Пламен Бобоков с ново обвинение. Това заглавие обиколи днес медийното пространство. И това само ден, след като в национален ефир нарече Борисов лъжец и „режисьор“, Пеевски обвини, че иска да завземе бизнесът му,  Гешев посочи като инструмент на гореспоменатите.

Равносметката

У нас истината се казва, когато е късно, когато няма друг избор. Преди това действа максимата, че мълчанието е злато. Ако все пак се каже някаква орязана версия на истината, то е задължително за да се обслужи определен интерес. През останалото време се лъжем юнашката. И чакаме да стане нетърпимо за всички, за да се задействаме. И тогава започват едни открития и катарзиси, чак на човек да му стане неудобно от всеобщото лицемерие.

Така прокурори с 20-30-годишен стаж рязко проглеждат за престъпления, извършени преди 15 години, крупни бизнесмени осъзнават, че са зависими от политиците, а последните се правят на ощипани и твърдят, че важни процеси се случват извън техния контрол. Да речем, премиерът казва: „Аз на прокуратурата не се меся“. Вярва ли му някой?

Пламен Бобоков с ново обвинение – за държане на антики

Прокуратурата започна проверки, дали Бобоков не е нарушил някакви законови разпоредби в частния си нумизматичен музей в Русе, още през лятото. Но досега се мълчеше. Защото не беше удобно. Щом Бобоков реши да заговри, го шамаросаха с ново обвинение. Познат сценарий.

В този сериал добри герои няма. Крупен бизнесмен не може да е открил завчера, че държавата се управлява от триумвират. Иначе нямаше да е крупен. А триумвиратът е готово да смачка всеки, дръзнал да му се изпречи. Примерът с Бобоков е христоматиен, но не е единствен.

Божков: Дал съм 60 млн. лв. на Борисов и имам доказателства

Нима Васил Божков не беше един от влиятелните хора в тая страна десетки години? Изведнъж прокурори и следователи се сетиха, че той е заподозрян в престъпления. През 2020 г. образуваха дело за нарушения от 2012 г. А къде бяха преди това?

Ето това е големият проблем на българската прокуратура и на инситуциите въобще. Че виждат каквото си искат и действат когато им кажат отгоре. Иначе са лениви, безразлични и често пъти – безполезни. Търпят беззакония и си затварят очите, че искат и уважение на всичкото отгоре. А когато се задействат, стават за смях, защото да действат им е нетипично. Обратното е обикновеното им състояние.

Това, разбира се, не означава, че бизнесмени като Божков или Бобоков са невинни. Това ще го каже съдът. Проблемът е в онези, които са тръгнали да издирват и документират нарушенията им. Защо сега, а не преди през 2014 г.? Никой не иска да отговори. Мълчанието е злато. Удобно.

Собственикът на Хиполенд: Нямах съмнение, че държавата ще тръгне срещу мен /ВИДЕО/

Ежедневно у нас институциите се използват, за да шамаросват един или друг. Понякога само за да му покажат кой е шефът. Какво се случи със собственика на „Хиполенд“, след като подкрепи антиправителствените протести и се възмути от бруталните действия на полицията по площади и улици?

Проверки от 3 институции – наведнъж.

Като не успяха по тоя начин, глобиха го през Комисията за защита на конкуренцията. Все примери за безупречна работа на институциите, а не действия по поръчка.

Глобиха „Хиполенд“ със 124.5 хиляди лева

А за колко още ошамарени не знаем? И колко още ще има?

Бъди свободен