Гешев една година по-късно – тишина и дела на трупчета

0
Снимка: ПРБ

Точно преди една година най-актуалната тема в България не бе коронавирусът, а разследването срещу доскоро недосегаемия хазартен бос Васил Божков. Новоназначеният главен прокурор Иван Гешев бе във вихъра си – всекидневни шумни акции, интервюта, обиколки по села и паланки. Само няколко месеца по-късно дойдоха още операции – нахлуването на въоръжени мъже в президентството, арестът на русенските бизнесмени Атанас и Пламен Бобоков. А след това и летните протести, по време на които Гешев от главен прокурор се превърна в главен дразнител. Месеци наред се настояваше за оставката му. Естествено, не я подаде.

Днес, 12 месеца по-късно, главният прокурор е като че ли по-тих. След летните войни с президента Румен Радев шефът на държавното обвинение говори все по-рядко. Не че е спрял да обикаля, напротив. Само преди няколко дни бе в Мездра и Галиче, където рапортува на местното население, че обвиняем в убийство на момиче е осъден. С уточнението, е и според него 12 години затвор не са достатъчни, но така пише в закона. Но пък Гешев вече не е толкова активен по всичко актуално. По-паметливите вероятно ще си спомнят, че миналата пролет редовно се изказваше по темата с коронавируса и бе човекът, настоял за пълна блокада на Банско, както и въвеждане на почти военно положение. Днес не демонстрира такава експертиза на вирусолог.

Междувременно шумните акции от миналата година, по стара традиция, са доникъде. Съвсем доскоро прокурори и следователи усърдно описваха имущество, иззето от Божков. Бавно и методично от него бяха прибрани близо 7000 антични предмета от колекцията му и над 1400 картини. Колко точно струват май никой не знае – стотици милиони, ако не и повече. Т.е. и без присъда Божков е загубил достатъчно. Междувременно той самият продължава да е в странство и даде заявка, че ще се намеси в политическия живот. Към момента май почти никой не се съмнява, че тази т.нар. партия ще има някакъв успех, но бъдещето ще покаже. Така или иначе делото срещу Божков, „един от най-опасните българи в историята след 89-та година“, както го нарича главнията прокурор, е доникъде. Съдейки по четирите години, които бяха нужни на Гешев, за да докара делото КТБ до съд, може да се предполага, че ще почакаме още.

Прокуратурата иззе над 1400 картини от Васил Божков

Колкото до летните акции – още преди месеци арестът на един от президентските съветници – Илия Милушев – бе обявен за незаконен от съда. Съвсем наскоро същото решение бе произнесено и за задържането на Пламен Бобоков. Не че това ще повлияе на делата срещу тях, но е доста показателно, че институция, призвана да брани закона, го нарушава. Разбира се, прокуратурата може да се похвали с успех по големия процес срещу Бобокови – трима други от обвиняемите решиха да се признаят за виновни. Но това не отменя факта, че делото изобщо не е стигнало до съда. А и кога ли ще стигне? Това май никой не знае.

Пламен Бобоков е бил арестуван незаконно

Истината е, че дори започнал съдебен процес не е гаранция за бързо правосъдие – идея, с която преди почти десет години бяха създадени специализираният съд и прокуратура, която оглавяваше Гешев преди стане главен прокурор. Понастоящем в спецсъда отлежават делата срещу Миню Стайков, Ветко Арабаджиев и Николай Банев, все разследвания, с които шефът на държавното обвинение се гордееше. Всички те започнаха преди близо три години. А има още две съдебни инстанции.

На този фон Гешев си остава все така недолюбван, особено след летните протести. И у нас, а и от редица европейски институции се чуват гласове, че сегашните правомощия на главния прокурор трябва да бъдат намалени и да се намери начин той да бъде ефективно контролиран, защото в момента е недосегаем. Управляващите у нас реагират постарому – правят нещо, за да не направят нищо. В момента има внесен законопроект за създаването на фигура на зам.-главен прокурор, който ще разследва главния. Едва ли ще бъде приет до изборите след осем седмици. А после – коалиции много, никой не знае какво ще е.

Засега главният прокурор е намалил децибелите. Въпросът е до кога.

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили