45-тият парламент: Първите станаха последни

0
Снимка: БГНЕС

Добрата новина от първия ден – парламентът отново е интересен. Не само защото с всяко ново начало е така. През последните години тази институция, която по конституция е най-важната, бе превърната в скучен придатък на изпълнителната власт. Отношението на ГЕРБ към парламента е демонстрирано многократно и кристално ясно – премиерът нарежда, депутатите послушно гласуват. Достатъчно показателно е, че през последните две години нямаше сила, която да накара Бойко Борисов да стъпи в Народното събрание. Камо ли да даде отчет за свършеното, камо ли да бъде критикуван.

Бивш кадър на ГЕРБ оглави 45-ото Народно събрание

Едновременно с това парламентът работеше в тежки условия – тотален срив на общественото доверие и непрекъснати глупости от страна на депутатите. Коронният номер на ГЕРБ бе да променят един закон чрез друг, процедура, която се прави през т.нар. преходни и заключителни разпоредби. Така често почти никой не разбираше кои закони се променят, докато не бъдат публикувани в „Държавен вестник“. После следваха скандали, президентско вето, нови текстове, които отменят старите. И глупави оправдания от типа – май сбъркахме.

В първия си ден парламентът изглеждаше различен – дори само заради шегите на Мика Зайкова от трибуната. Тя води заседанието до избор на председател и направи кратко, но запомнящо се представяне. Само с репликата си към ГЕРБ: „Не разбирам защо се възмущавате, нима България не е най-бедната страна в ЕС?“ показа, че в пленарната зала може да има живот.

Кабинетът на Борисов депозира оставката си пред Народното събрание

Какво друго се случи в първия парламентарен ден? Разбра се, че първите вече са последни или поне засега. ГЕРБ може и да имат най-много депутати (75 мандата), но никой не иска да подкрепя предложенията им. Така за председател бе избрана Ива Митева („Има такъв народ), а не Цвета Караянчева. Новият председател, поне засега, предизвиква по-скоро позитивни реакции даже само с притеснението и заекването си от трибуната и чисто човешкото признание: „Ох, много се вълнувам“.

Разбира се, рано е за радост и за вяра, че ситуацията в България ще се промени към добро само защото парламентът е с нов председател, който не си е позволил да каже на избирателите „Ходи пеша, бе!“. Твърде вероятно е грозните сцени да започнат още от утре, а с тях да се утвърди убеждението, че пак ще получим много от същото. Рискът този парламент да има кратък живот също е много голям. Отсега е ясно, че предложеното от ГЕРБ правителство няма да събере достатъчно подкрепа. Така топката отива у Слави Трифонов, а при невъзможност да се състави кабинет ще се стигне до служебен и нови избори.

Новите 240 депутати положиха клетва /ОБНОВЕНА/

Добрата новина е, че тези избори показаха, че колкото по-широко е представено обществото в парламента, толкова по-добре. Така се намалява рискът Народното събрание да се ръководи от кабинета на министър-председателя. Това го гледаме над 10 години. И не, не е приятно.

Бъди свободен