Пламен Бобоков е бил арестуван незаконно

0
Пламен Бобоков, Снимка: БГНЕС

Арестът на русенския бизнесмен Пламен Бобоков е бил извършен незаконно, без да има причина за задържането и по този начин е нарушена Европейската конвенция за правата на човека. Това е записано в решение на Софийския районен съд, с което се отменя ареста, извършен миналото лято.

Бобоков е обвиняем по общо три дела. В началото на миналия юли той бе задържан в деня, в който прокурори отидоха да претърсват президентството. Впоследствие стана ясно, че бизнесменът е имал активна комуникация с президентския секретар Пламен Узунов, който също бе арестуван. Впоследствие и двамата бяха освободени.

Пламен Бобоков отива на съд за държане на върхове от стрели и копия

По същото разследване Бобоков вече се е явявал като свидетел. Това е една причините съдът да не вижда смисъл в задържането. Освен това арестът му е мотивиран само с обяснението, че се води разследване. Това не е достатъчно, смята съдът.

200 тона опасни отпадъци открити край Пловдив, свързват ги с Бобоков /СНИМКИ+ВИДЕО/

„Задържането съставлява ограничаване на правото на свобода и съгласно Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи по изключение е приложимо с цел да осигури явяването на лицето пред предвидената в закона институция при обосновано подозрение за извършване на престъпление или когато обосновано е призната необходимостта да се предотврати извършване на престъпление или укриване след извършване на престъпление. В конкретния случай приложената мярка не се оправдава от никоя от тези цели“, пише в съдебното решение.

Бобоков: Пеевски, Борисов и Гешев управляват държавата

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано. Отмяната на ареста на практика не води до особени последствия, защото бизнесменът отдавна е на свобода. Той обвиняем по общо три дела. По едно от тях отговаря за участие в престъпна група заедно с брат си Атанас Бобоков. Според разследващите те са участвали в схема, чрез която у нас незаконно са били съхранявани опасните отпадъци от завода за акумулатори „Монбат“

зарядни станции за електромобили