Pусенски изследователи представят „Светът на дунавските рибари“ в Лом

0

Постерна изложба, сборник с устни разкази и документален филм за дунавските рибари ще представят русенски изследователи в Лом.

Събигието ще бъде утре, 25 юни, от 17 ч., домакин е Историческият музей в Лом.

Продуктите отразяват резултатите от теренно етноложко проучване, проведено през есента на миналата година от етнолози и аудиовизуален екип. Основна цел на проучването бе да се съберат устни разкази, които да очертаят местната рибарска общност и нейното активно присъствие по река Дунав и близките острови, както и в блатото Орсоя.

Проектът изследва знанието, уменията и практиките на местната рибарска общност, които имат измеренията на нематериално културно наследство, тъй като са част от традиционния щадящ риболов по Дунав, който съществува от хилядолетия.

Изложбата „Рибарите от Лом и Орсоя“ представя света на Дунавските рибари в осем теми с разкази и фотоси. Може да бъде видяна тук.

Сборникът „Рибарската общност в Лом“ е структуриран според различни тематични ядра. В разказите присъстват образите на заледената река, която поглъща сватба, сомове-човекоядци, както и описания на риболова през различните сезони. Автор, съставител и редактор на изданието е проф. д-р Николай Ненов. Сборникът може да бъде прочетен тук, както и да бъде изтеглен в електронното си издание.

Филмът „Рибари и пейзажи“ ни среща със сладкодумни и не толкова разказвачи, надниква в потайни места за срещи, показва спиращи дъха гледки от речни и островни красоти. Продукцията е на Арена Медиа. Филмът може да бъде видян тук.

Всички материали от проекта са публично достъпни на сайта www.fishingheritage.eu