Радев: България е подложена на неимоверен натиск за Северна Македония

0
Румен Радев и македонският премиер Зоран Заев, Снмка: БГНЕС

България е била подложена на неимоверен натиск да даде зелена светлина за старт на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС. Това заяви президентът Румен Радев в Брюксел. Според него страната ни е устояла и дала да се разбере, че няма да позволи ръцете й да бъдат извивани.

По-рано тази седмица България обяви, че позицията й остава непроменена и няма да се съгласи за начало на преговори между Брюксел и Скопие докато спорните въпроси не бъдат решени.

Албания се шегува със Северна Македония: Дано не поискат да сте Западна България

„За последните месец и половина България бе подложена на неимоверен натиск от европейските партньори на днешния Европейски съвет да се даде ход на преговорите за членство на РСМ. Натискът ще продължава, но доказахме в този месец и половина, че можем да бъдем открити за конструктивен диалог и да инициираме диалога и размразяването му на най-високо ниво. Няма да позволим да ни бъдат извивани ръцете с лобиране, с медиен и политически натиск“, заяви Радев.

България пак блокира Северна Македония за ЕС

Според него е време всички да разберат, че европейският път на Македония минава през София и че той зависи от диалога с България. Освен, че страната ни е устояла на натиска, не се е обвързала и с календарен график, в който да одобри преговорите с Македония, каза още държавният глава.

„Няма как да кажем „да“, преди да сме видели устойчиви механизми за изкореняване на изопачения разказ и преднамереното отношение към България от учебниците, музеите, паметниците, до медиите и държавната политика. Не можем да кажем „да“, преди да сме убедени, че нашата съседка няма да гради своята идентичност върху кражбата на българската история“, каза Радев.