Русенският университет дари предпазни шлемове на УМБАЛ „Медика – Русе“

0
203
????????????????????????????????????

Ректорът на Русенския университет донесе блага вест в УМБАЛ „Медика – Русе“ като дари на директора доц. д-р Кирил Панайотов 50 броя предпазни шлема в помощ на медицинския персонал.

Изработката на предпазни шлемове на 3D принтери, предназначени за лекари и медицински работници в Русенския университет започна в събота, 21 март 2020 г. Към настоящия момент времето за изработка се оптимизира постоянно, включват се нови екипи, като заявките са не само от здравни заведения в региона, а от цялата страна.

Изследвания на развитието на епидемията в Китай посочват, че след като здравните работници започват да носят такъв вид предпазни шлемове, се наблюдава спад в ръста на новите заразени, коментират от екипа на Русенския университет.

Проектите на 3D принтираните предпазни шлемове са изготвени от „Prusa Research“ и са преминали изпитания в Министерството на здравеопазването на Република Чехия. Те не представляват висока степен на защита, но предпазват от инцидентни контакти с телесни течности, когато се извършват определени манипулации.