70% от българите смятат за преувеличена опасността от Covid-19

0
248
Коронавирусът взе първа жертва

Над 70 процента от българите смятат за преувеличена опасността от разпространението на коронавируса, а близо 60 процента са на мнение, че чуждестранна или друга сила умишлено причинява пандемията.

Тона показват данните от експресно проучване на световната Асоциация „Галъп интернешънъл”. В световен мащаб тезата за преувеличената заплаха се подкрепя от половината от участниците в проучването, което обхваща близо 25 хиляди души от 28 държави в целия свят. Сред тях са САЩ, Русия, Индия, Италия, Южна Корея, Франция, Германия, Швейцария. От балканските държави участват България, Северна Македония, Босна и Херцеговина. Според изследването повече от две трети от хората по света се боят за себе си и своите близки във връзка с коронавируса. Три четвърти твърдят, че са готови да жертват дори някои от своите човешки права, ако това ще помогне.

Българите са сред народите, които в най-голяма степен намират опасността от разпространение на новия вирус за преувеличена – общо 72% у нас смятат така, при 49% средно за всичките 28 страни, показва изследването на „Галъп Интернешънъл”. Сходно с нас мислят в Северна Македония и в Босна и Херцеговина – страни, които според екипа на асоциацията засега остават далеч от пиковите бройки случаи, за разлика от Западна Европа, където заплахата не се възприема като преувеличена.

Страхът от заразяване е близо до нивата на останалите държави – около две трети казват, че по-скоро се страхуват или сериозно се страхуват те или техни близки да не се заразят. Най-спокойни в това отношение са германците и швейцарците, както и хората в Афганистан – с приблизително равни дялове на страх и на кураж. Най-уплашени очаквано са хората в Италия  – общо 90% малко или много се страхуват от заразата.

Относно подкрепата на мерките, предприети от правителствата, в България около 60 процента от обществото смята, че властта засега се справя добре, а 37 процента – че не се справя.  Най-недоволни от реакцията на своето правителство са в  Тайланд – 76% по-скоро или напълно несъгласни с твърдението, че управлението се справя добре в текущата ситуация.

Попитани какво си представят в рамките на месец, 42% от българите смятат, че най-лошото предстои, 27% не очакват промяна, а за 29% най-лошото е минало. Употребата на маски в различните страни е с различно разпространение. България е под средните стойности. Ние сме в „златната среда“ по употреба на ръкавици (15%) , но сме сред „отличниците“ по употреба на дезинфектант за ръце – две трети у нас твърдят, че ползват такъв. В опитите за социална изолация България е над средното ниво, а в директната самокарантина – в средата. България събира най-висок процент привърженици на хипотезата, че някой стои зад разпространението на вируса – 58% от хората смятат така. Подобен процент мислещи по този начин има в Армения, а най-малко са допускащите това в Япония и Италия.