Русенският университет представи първия български кораб с хибридно задвижване

0

Първият български кораб с хибридно задвижване на база слънчева енергия – батерия – водородна горивна клетка беше представен днес в акваторията на пристанището в Силистра.

Плавателният съд е създаден от научен екип на Русенския университет с участие на учени от Българската академия на науките и Техническия университет в София и в партньорство със Силистренската и Русенската община по Националната научна програма „Нисковъглеродна енергия на транспорта и бита“ (Е плюс), финансирана от Министерството на образованието и науката и с допълнителен финансов ресурс от Русенския университет.

За корпус на плавателния съд е използван понтон със соларен покрив, изграден по проект „Чист достъп в трансграничната зона Силистра – Кълараш“, финансиран по програма за трансгранично сътрудничество.

Предвидено е демонстрационният плавателен съд да превозва максимум 12 човека с екипажа при скорост на плаване 5-7 км/ч срещу течението и 12-14 км/ч – по течението.

Плавателният съд има правоъгълна форма с дължина 10,5 м; ширина 4,5 м; височина 2,5 м; маса 3,5 т. Задвижването на плавателния съд се осигурява от два електродвигателя с максимална мощност по 10 kW и номинално напрежение 48V. Допълнително за удължаване на обхвата на плавателността са свързани две водородни горивни клетки. На покрива на плавателния съд са монтирани слънчеви панели с обща мощност 7 kW, с които да се ползва енергията на слънцето за дозареждане на батериите. Предстои узаконяване на плавателния съд и тестване в реални експлоатационни условия.

„С изграждането на HydRUforce България добавя своя дял към изследванията за използване на нисковъглеродната енергия във вътрешния воден транспорт на Европа“, каза ръководителят на проекта проф. д-р Велизара Пенчева.

Гости за представянето на новия плавателен съд бяха кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов, областният управител на Силистра Ели Тодорова и нейният заместник Минчо Йорданов, заместник-кметът на община Русе Димитър Недев, директорът на филиала на Русенския университет в Силистра доц. д-р Румяна Лебедова, гости от чужбина.

Най-добрата агенция за подбор на персонал