Тестове за малките ученици има за още седмица

0

Тестове за учениците от първи до четвърти клас има до края на следващата седмица. Това съобщи просветното министерство. От съобщението не става ясно какво ще се случва след 3 декември. По график малките ученици се тестват два пъти седмично. Това значи, че тестове има и за следващия четвъртък.

В момента в складовете на БЧК има едва 114 300 теста, които се недостатъчни. Според МОН за възстановяване на присъственото обучение на всички деца са необходими по 1 млн. изследвания седмично.

Добрата новина, че част от големите ученици също започват да се връщат в клас, но засега само на ротационен принцип.

„Междувременно част от учениците от V до XII клас в 102 общини вече се върнаха на училище, като се редуват по график през седмица. Причината е, че там заболяемостта е между 250 и 500 на 100 000 души. При ротация децата над V клас не се изследват за COVID-19, тъй като в училище остават само половината от учениците, за които не са осигурени тестове. Малките ученици не се включват в графика за ротация, а продължават да учат в клас с тестване“, пише в съобщението на МОН.

Пред БНР министърът Николай Денков обясни, че получават доставки от по 100-150 хил. бройки. Това е достатъчно за малките деца, но не и за гимназистите.

„Има няколко обществени поръчки за над 3 млн. теста за учениците, но няма фирми, които да могат да доставят такива количества за кратките срокове, които ни трябват. Обективният проблем е, че тестове в България няма, парите са налице. Няма достатъчно тестове от фирмите, които да ги доставят“, каза той.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили
Посъди дърво-остави следа