Русенският университет продължава помощта за българската общност в Тараклия

0

Русенският университет ще продължи съвместните си дейности с Тараклийския държавен университет и ще подпомага българската общност в Тараклийски район на Република Молдова.

Това се казва в позиция на Русенския университет, разпространена до медиите. Посочва се, че Русенският университет е силно ангажиран с подкрепа за ТДУ „Григорий Цамблак“ още от периода на неговото създаване през 1994 г.

От 2016 година насам са преминали повече от 150 представители на българската общност от Тараклийския район. На библиотеката на ТДУ са дарени голям брой книги на български език за нуждите на научната и художествено-творческата дейност. Финансово е осигурено участието на преподаватели от ТДУ в научни конференции на Русенския университет, както и публикуването на техни трудове. Русенски преподаватели участват в журита на традиционната олимпиада по български език в Кишинев, Молдова. През учебната 2020/2021 г. по ПМС 103 на територията на ТДУ започна обучението на първия випуск студенти на Русенския университет по специалността „Бизнес мениджмънт“, като е заявена готовността на университета да предложи обучение и по други специалности в отговор на потребностите на Тараклийския район, напр. „Компютърни науки“, „Земеделска и транспортна техника“ и др., пише в позицията.

Русенският университет се ангажира с подкрепа не само на академичното развитие на ТДУ, а и с множество инициативи в полза на българската диаспора от Тараклийски район – съвместни културни и спортни събития, етнофестивали, гостувания на фолклорни състави, изложби и др., пише още в документа.

Русенският университет „Ангел Кънчев“ се ангажира да бъде активна страна при подготовката на Споразумението и неговия съгласувателен процес, като се ръководи от респекта към каузата на българските общности в чужбина, респективно в Тараклийския регион, за съхраняване на техния език, култура и традиции, кауза, която съвпада напълно с дългосрочната визия на българската държава за безусловна и действена подкрепа на нашите сънародници в близки и далечни краища на глобалния свят, се казва в позицията, подписана от ректора на висшето училище акад. Христо Белоев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук