Русенско участие в честването на 15-годишнината на Тараклийския университет

0
110
15-годишнината

Русенският университет се включи в отбелязването на 15-годишнината от създаването на Тараклийския държавен университет, съобщиха от висшето училище.

В русенската делегация са били заместник-ректорът по интернационализация и комуникационна политика проф. д-р Юлиана Попова, деканът на Факултета по природни науки и образование доц. д-р Десислава Атанасова и директорът на Дирекция „Чуждестранни студенти“ проф. д-р Красимир Мартев.

На тържественото събрание от българска страна присъстваха съветникът на министъра на образованието и науката на Р България проф. дн Костадин Костадинов и посланикът на България в Молдова Н. Пр. Евгений Стойчев. От молдовска страна в честването се включиха висши представители на президентската институция, на правителството и местната власт. Съветът на ректорите на висшите училища в Молдова засвидетелства респект към Тараклийския университет с многочислено присъствие на ректори от молдовски университети. Ректори на партньорски университети от Румъния и Украйна също участваха в събитието.

Към делегацията на Русенския университет беше демонстрирано специално топло отношение във връзка със създадените през годините отношения на взаимопомощ и приятелство, както и по повод широко огласената информация в български и молдовски медии за трансформирането на Тараклийския университет във филиал на Русенския университет, като един от резултатите от срещата между българския президент Румен Радев и молдовския президент Игор Додон, състояла се наскоро.

В провелите се срещи с ректора на Тараклийския университет доц. д-р Мария Паслар, с академичното ръководство и с Районния съвет на Тараклия беше изразена волята на българската диаспора в Молдова Тараклийският университет да пребъде като духовен център, в който се съхраняват и предават на поколенията българските национални ценности, българската култура и национална идентичност.