Русенци затрупаха Паметника на свободата с венци и цветя /ВИДЕО/

0

Русенци затрупаха Паметника на свободата с венци и цветя в знак на признателност към хилядите опълченци, руски, финландски и румънски воини, дали живота си за Освобождението на България.

„На тези герои ние сме длъжници. А това, впрочем, е дълг, който можем и трябва да изпълняваме с лекота – достатъчно е само да следваме тяхната посветеност и техния подвиг, както и да помним, че трябват дела, а не думи! Макар и в Русе да не са водени най-масовите сражения, то не означава, че във всяко русенско сърце не е бил идеала за свобода! Русе дава не само герои-революционери, но и строители на съвременна България – хора безстрашни и предприемчиви! Нека помним, че свободата се извоюва с оръжие, но се пази с дух!“, каза в словото си пред присъстващите изпълняващият длъжността областен управител на област Русе Свилен Иванов.

Заупокойна молитва в памет на героите и благодарствен молебен за извоюваната свобода отслужи НВПр Русенският митрополит Наум в съслужие със свещеници от Русенската епархия.

За повдигане на патриотичното настроение се погрижиха и децата от Общинския младежки дом, които изпълниха „Къде си, вярна ти любов народна“.

По традиция тържествената церемония завърши с полагане на венци и цветя, русенци буквално затрупаха Паметника на свободата с венци и цветя, в знак на признание за Освобождението.

Сред официалните гости бяха министърът на младежта и спорта Красен Кралев, народните представители Пламен Нунев, Искрен Веселинов, Георги Стоилов, Бюрхан Абазов, заместник-областният управител Валентин Колев, кметът на община Русе Пенчо Милков, както и неговите заместници, председателят на Общинския съвет  Иво Пазарджиев, общински съветници, представители на други държавни и местни институции, третият секретар на Генералното консулство на Русия в Русе Любов Агеева, граждани и гости на града.