Русия гони чешкия посланик, в скандала има българска връзка

0

Чешкият посланик в Москва заедно с още 19 дипломати. Мярката е в отговор на действията на Прага. В неделя чешкият премиер Андрей Бабиш съобщи, че страната му е обявила за персона нон-грата 18 руски дипломати, заподозрени в шпионаж.

Чешките власти обявиха, че взривът, станал през октомври 2014 г. във военен склад в с. Върбетице, е бил извършен от агенти на руската служба ГРУ. Те посочиха и имената – Анатоли Чепига и Александър Мишкин. И двамата са заподозрени за отравянето на двойния агент Сергей Скрипал през 2018 г. в Солсбъри с бойното отровно вещество „Новичок“.

Анатоли Чепига и Александър Мишкин

Чешките власти твърдят, че във взривения склад имало продукция българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев, собственик на фирмата „ЕМКО“, който пък се готвел да го изнесе за Украйна. В позиция до медиите от фирмата му обявиха, че никога не са се готвели да изнасят за Украйна и това може да се провери.

Емилиян Гебрев Снимка: БГНЕС

Гебрев бе отрове в България през 2015 г. подобно на Скрипал. Едва след случая във Великобритания обаче у нас започна реално разследване. Бяха повдигнати обвинения на трима руснаци. За един от тях се подозира, че е бил третият човек в отравянето на Скрипал. В крайна сметка разследването бе спряно поради невъзможност те да бъдат открити.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили