Русия с нота за отмяна на експулсацията, заплашва със скъсване на дипломатическите отношения 

0

Посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова е връчила вербална нота, с която в ултимативен тон се поставя искане за оттегляне до 12:00 часа на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства.  

Това се посочва в съобщение на Министерството на външните работи, изпратено до медиите. В нотата се заявява, че в противен случай „пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България“. 

Русия определя действията на българското правителство като безпрецедентни.  

„Просто обявяване за „персона нон грата“ накуп като списък е безпрецедентно и нещо ново в дипломатическата практика. Разбира се, това не е напълно ново, защото, така беше направено, доколкото знам, в Словакия и Чехия. Сега се води „играта без правила“. Действайки по такъв начин, не бива да се позовава върху Виенската конвенция, която не предвижда такива действия. Разбира се, това е най-малко безпрецедентна неприятелска стъпка, която, за съжаление, накърнява дългогодишните дипломатически отношения, дългогодишното приятелство между нашите страни”, са казва в изявление на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, публикувано на сайта на посолството. 

„Ние уважаваме руския народ и ценим нашите културни, исторически, социални и търговско-икономически връзки. Заради това, въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера“, се казва в изявление на премиера в оставка Кирил Петков, цитиран от пресцентъра на МС. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук