С 6,17 на сто поскъпва водата в Русе

0
472
С 6,17 на сто

С 6,17 на сто по-скъпо ще плащат русенци за консумираната вода. Това стана ясно след като Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри нови цени на водата на 27 ВиК дружества, и на природния газ.

Вместо досегашните 2.771 лв. за кубичен метър вода, от 1 януари 2019 г. абонатите на ВиК-Русе вече ще плащат 2.942 лв./м³. Мотивите за повишаване на цената са инвестициите, които ВиК-Русе планира да направи през 2019 г. за подобряване на качеството на водата и за намаляване на загубите по трасетата.

С изключение на Кърджали, където ще има малко поевтиняване, от 1 януари 26 ВиК дружества ще продават водата на по-високи цени, реши КЕВР. Според вече обявените разчети водата на повечето места ще поскъпне с до 10 на сто.

Най-скъпа ще е водата в Шумен, където от нова година за кубик ще се плащат 3,40 лева. Над 3 лева ще струва водата и в Добрич, Силистра, Варна и Враца.

Във Враца и Монтана няма да бъде постановена реалната цена, а за пръв път поскъпването ще бъде ограничено до прага на социалната поносимост за двата града.

Както се очакваше, от 1 януари синьото горива поскъпва с 3,5%, като това няма да повлияе на цените на парното и топлата вода.