С близо 300 кг/дка по-ниски добиви във В. Търново, зърнопроизводителите отчитат огромни загуби

0
49
Летен Атанасовден

Огромни загуби отчитат зърнопроизводителите в област Велико Търново. С близо 300 килограма от декар е по-нисък добивът спрямо миналата година, а прибраното жито е годно единствено за фураж.

Слабата реколта се дължи основно на сушата през месец май, твърди зърнопроизводителят Серафим Цачев, който обработва земи около Велико Търново и в село Момин сбор. Липсата на достатъчно влага в почвата е причината за по-ниските добиви.

„Там, където нямаше валежи, добивите са много ниски. И средно за България не се знае дали ще има 500 килограма. Това зърно, ако още 3-4 дни не се прибере – ще изкласи на класа, ще позеленее самият клас, ще поникне на него. Има такива примери от 87-ма година, когато блокът позеленя. Царевичният пробивач, който онази година беше на 20 процента разпространен в посевите и беше поразил растенията, тази година намираме 1-2 процента“, каза той.

Дъждовете в края на юни създали друг проблем за зърнопроизводителите, особено за онези, които още не били пожънали. Според Серафим Цачев в 50 процента от блоковете все още не е влизал комбайн.

Добрата новина е, че дъждът е помогнал на другите зърнени култури –царевицата и слънчогледа.

Загубите на Серафим Цачев през тази година възлизат на близо 160 000 лв. А общо в областта зърнопроизводителите отчитат още по-сериозен дефицит. Надеждите са реколтата от слънчоглед и царевица да компенсира земеделците.