С един процент по-скъп ток ще плащат русенци

0

С един процент по-скъп ток ще плащат русенци, става ясно от решението на Комисията по енергийно и водно регулиране.

Това увеличението на цената за Енерго-Про, одобрено от енергийния регулатор. Най-голямо повишение има за клиентите на EVN- с 4 на сто, на ЧЕЗ – с 3 процента. Средното увеличение за битовите абонати от страната е 2,79 на сто.

Основните причини да има повишение, вместо предвиденото леко намаление, са, че предстои и най-малките фирми вече да купуват ток от свободния пазар, както и заради това, че ТЕЦ „Марица Изток 2“ трябва да продава определени количества от своята електроенергия на регулирания пазар.

Председателят на КЕВР Иван Иванов подчерта, че изменението в цената на електрическата енергия за следващия ценови период от днес до 30 юни догодина е по-малко от годишната инфлация за 2019 г.

„Обстоятелството, че нарастването на цената е по-слабо от нарастването на инфлацията има две основни предимства. От една страна това дава възможност българската индустрия да бъде конкурентоспособна, от друга страна българските домакинства, поради това, че доходите нарастват по-бързо, отколкото цената на електрическата енергия, не са затруднени в изплащането на техните сметки“, отбеляза председателят на КЕВР.