С „едно училище“ намаляха учениците в Русенско

0
общата грипна ваканция

350 деца по-малко са влезли в клас през втория учебен срок на настоящата учебна година, показват данните на Регионалния инспекторат по образование в Русе.

Това е едно средно голямо училище. По информация на РИО, по-голямата част от децата са заминали за чужбина или в други градове на страната заедно със своите родители.

На този неособено приятен фон пред професионалните гимназии с особена острота застава въпросът, какви атрактивни специалности да предложат на децата.

Факт е, че гимназиите, в които се получава професия, трудно реализират паралелките си, за сметка на хуманитарните гимназии, където напливът е традиционен. Сред училищата които трудно набират ученици е гимназията по дървообработване. Директорът Димитър Цанев разказва, че техните възпитаници се реализират успешно на пазара на труда, но въпреки това желанието на младите хора не е към усвояването на професия. В ателиетата на училището децата проектират и разработват различни макети. Те разполагат с всичко необходимо за да реализират идеите си. Макар и с намален брой ученици, гимназията продължава да се бори с конкуренцията и да предлага различни и реални възможности за реализация. Много от възпитаниците на училището успяват да започнат работа веднага след завършването си.