С какви бюлетини ще гласуваме? Вижте ги!

0
653
Местни избори

Остават броени дни до 27 октомври, когато ще упражним правото на глас и ще изберем хората, които определят развитието на Общината. С какви бюлетини ще гласуваме?

В местните избори на 27 октомври гласуваме с няколко бюлетини:

– бюлетина за кмет на община;

– бюлетина за общински съветници;

– бюлетина за кмет на кметство;

Гласоподавателите от град Русе ще гласуват с 2 бюлетини – за кмет на общината и за общински съветници, а тези в кметствата към тези общината – и с бюлетина за кмет на кметство.

Бюлетина за общински съветници:

Лявата част на бюлетината за общински съветници в Русе съдържа 21 полета, тъй като в Общинската избирателна комисия за участие във вота са регистрирани 19 партии и коалиции и един независим кандидат за общински съветник. 21-ото квадратче е „не подкрепям никого“.

В дясната страна са очертани толкова кръгчета, колкото е максималния брой на кандидатите от една кандидатска листа на партия, коалиция или местна коалиция и съдържат трицифрения номер на кандидатите  от съответната кандидатска листа.

Вашият глас ще е действителен, ако правилно отбележите Вашия избор

За общински съветници гласувате, като в квадратчето с номера на избраната от Вас партия, коалиция, местна коалиция или независим кандидат с химикал, пишещ със син цвят, поставите знак Х или V.

Ако сте гласували за партия, коалиция или местна коалиция, може да дадете предпочитанието си за конкретен кандидат, като  поставите знак Х или V в кръгчето с неговия трицифрен номер. Номерът и името на кандидата, за който искате да дадете предпочитанието си, ще откриете на списъка пред избирателната секция или в кабината за гласуване.

Бюлетина за кмет на община

Бюлетината за кмет на Община Русе съдържа 11 полета – по едно за 10-те кандидати за градоначалник и едно „не подкрепям никого“.

За кмет на община гласувате, като в квадратчето с номера пред имената на избрания от Вас кандидат с химикал, пишещ със син цвят, поставите знак Х или V. Аналогични са бюлетините и начинът на изразяване на вота и в бюлетините за кмет на населено място.

Ако не желаете да подкрепите нито един кандидат на партия, коалиция, местна коалиция или инициативен комитет, в бюлетината за съответния вид избор може да поставите знак Х или V с химикал, пишещ със син цвят, в квадратчето с надпис „Не подкрепям никого“.

Всяка бюлетина е отпечатана на бяла и непрозрачна хартия. На гърба й има място за два печата на СИК. В долния й ъгъл има 8-цифрен номер, който се откъсва по перфорацията от член на СИК след гласуването и поставянето от СИК на втория печат на гърба на бюлетината.