С венци, молебен и кръшни хора Русе отбеляза 3 март

0

Стотици русенци се събраха пред Паметника на свободата в Русе, за да отбележат националния празник на България – 3 март.

„Има дати, които се вписват завинаги в летописната книга на всеки народ. Те оставят своите следи в националната памет, разкъсват времето на епохи, извисяват се и проблясват с пламъка на мълнии в тъмнината на миналото“ – с тези думи водещият Косьо Станев даде началото на тържествената церемония в Русе по повод Националния празник на България 3 март.

„Днес не е отдаваме само почит пред падналите за свободата на родината и не изпитваме единствено носталгия по отминала слава, а осъзнаваме, че бъдещето ни зависи от нас“, каза в словото си областният управител на Русе Анатоли Станев.

Кметът на града Пенчо Милков заяви, че Трети март е дата на справедливост, на признателност и благодарност.

„Това е дата, която е символ, и която трябва да ни замисли дали държим България в сърцето си всеки един ден или само по празници“, каза Милков.

Председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев заяви, че само единни и обединени можем да се преборим с предизвикателствата на днешния ден.

Заупокойна молитва в памет на героите и благодарствен молебен за извоюваната свобода отслужиха Русенският митрополит Наум и свещеници от Русенската митрополия.

„В днешния празничен ден да сведем глави пред подвига на всички паднали за свободата на родината ни. Да бъде вечна и блажена тяхната памет. Нека пребъдва независима и силна България“, каза пред присъстващите митрополит Наум.

В края на тържеството бяха поднесени венци и цветя.

След церемонията русенци се насладиха на изпълненията на гайдарската група към НЧ „Стефан Караджа 2018“, а в 12 на площада пред  сградата на Общината се извиха хора, организирани от Фолкорен танцов клуб „Родолюбец“ – Русе.

Малки и големи русенци и гости на града можеха да се докоснат до колекция от униформи и оръжия, организирана в непосредствена близост до Паметника от Национално дружество „Традиция“ клон „Ангел Кънчев“.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук