Съдът в Хановер решава да екстрадира ли Северин в България

0
Северин започна спасителните „слаломи“

Съдът в Хановер днес трябва да се произнесе по искането задържаният за убийството на журналистката Виктория Маринова – Северин Красимиров да бъде екстрадиран в България.

Съдът трябва да прецени дали са налице достатъчно основания мъжът да бъде екстрадиран обратно в България. Красимиров първо трябва да даде съгласие, а областният съд да потвърди това решение и така да бъде изведен от страната. Законите в Германия предвиждат това да стане в срок до 40 дни. Местни медии коментират, че когато има такова съгласие, процедурата минава значително по-бързо. Въпреки че 21-годишният русенец е познат и на германската полиция (срещу него има заведено дело за фалшифициране на документи), Северин няма да бъде съден в Германия, защото има европейска заповед за арест.

Чрез ДНК анализ разследващите са установили, че 21-годишният Северин е изнасилил и убил. Ако германските магистрати решат това, Красимиров вероятно ще бъде върнат у нас до дни. У нас той ще бъде обвинен за изнасилване и убийство, извършено по особено жесток начин, за което го грози доживотен затвор.

Както ТВН вече съобщи, Северин беше задържан миналата нощ. В акцията по залавянето в град Щаде, близо до Хамбург, са участвали 700 полицаи, както и поделение на спецсилите.