Съдия номер 1: Управляващите мислят за съдебната система, когато са в опозиция

0
Лозан Панов, Снимка: БГНЕС

Управляващите мислят за съдебната система, когато са в опозиция. Това заявява в интервю за бТВ председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Следващата седмица във Висшия съдебен съвет трябва да започне процедура по избиране на негов наследник на поста, тъй като мандатът му изтича. През последните седем години Панов бе сред основните критици на управляващите и главния прокурор. Това му донесе доста главоболия – проверки от страна на данъчните и съдията бе почти постоянно на прицела на медии от кръга на Делян Пеевски.

Сега Панов твърди, че няма да посочва свой наследник както направи Сотир Цацаров с Иван Гешев. Казва и че няма да бъде кандидатът за президент на „Демократична България“, каквито слухове също има.

„Всъщност аз говорех тогава, когато цялата инфраструктура беше в ръцете на едни управляващи. Тогава всички мълчаха. Сега не вярвам, че ще дойде новият месия. Това вече се е случвало многократно“, казва Панов.

Той критикува и президента Румен Радев за това, че преди години е бил пасивен по отношение на проблемите на съдебната власт. Панов припомни, че покрай скандала ЦУМ-гейт (срещата на бившия главен прокурор Цацаров с бизнесмена Сашо Дончев и твърденията за отправени заплахи срещу него) държавният глава казал, че крамолите във ВСС не са дневният ред на България.

„Всъщност години по-късно се оказа, че дневният ред на ВСС стана и дневен ред на страната с избора на главния прокурор“, казва той.

На въпрос дали изборът на председателите на върховния съдилища и главния прокурор е повлиян от политиците, Панов отговаря:

„По-скоро смятам, че управляващите мислят за съдебната система тогава, когато отидат в опозиция. Тогава на тях им трябва независима съдебна система“.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили