Сагата с падналия МиГ-29: Янев на среща с руската посланичка. По делото се сменят прокурори

0
Контейнерът, в който е запечатана "черната кутия". Регистраторът бе намерен след дни издирване в Черно море Снимка: ПРБ

„Черната кутия“ от падналия изтребител МиГ-29 все още не е заминала за Русия, за да бъдат свалени данните. Това става ясно от съобщение за среща на служебния премиер Стефан Янев с руската посланичка Елена Митрофанова. Катастрофата, при която загина военният пилот майор Валентин Терзиев, стана край Шабла на 9 юни. Въпреки че данните от „черната кутия“ са изключително важни, за да се изяснят причините за инцидента, те все още не са налични.

„В хода на разговора бе обсъдена възможността данните от „черната кутия“ на катастрофиралия самолет МиГ-29 да бъдат снети в лаборатория на руската корпорация РСК „МиГ“ на територията на Руската федерация. Формалностите по пътуването вече са уредени и български военни ще могат да транспортират „черната кутия“ в близките дни“, пише в съобщението за срещата.

Междувременно прокуратурата реши да прехвърли разследването от Сливен в София. Досега делото се водеше от военен прокурор в Сливе. По решение на Върховната касационна прокуратура, която взе разследването на специален надзор, то се прехвърля в столицата. Обяснения обаче няма, което дава повод за всякакви спекулации.

Смъртта на Терзиев остава забулена в мистерия. От министерството на отбраната дават оскъдна информация, но твърдят, че не търсят пилотска грешка. Казват само, че на Терзиев му се е наложило да направи допълнителна маневра в опит да порази пусната с парашут мишена.

Жената на загиналия Димитрина Попова пък се усъмни, че ръководителите на полетите са допуснали грешка. Досега никой не е разсеял тези съмнения.