Само трима са пълните отличници на матурите по БЕЛ и математика

0
Снимка: БГНЕС

Най-високите резултати от последните три години са отчетени на матурата по български език и литература, съобщиха от министерството на образованието (МОН). Високи са резултатите и от изпита по математика.

Резултатите надхвърлят миналогодишните и са по-добри от тези през 2019 г., отчита министерството.

„Средният успех по български език и литература сега е 53,86 точки от максимум 100. Продължава тенденцията към плавно нарастване на средния брой точки по математика, но въпреки това той остава нисък – 37,94 точки“, пише в съобщнието.

Само трима са седмокласниците, получили отлични оценки и по двата предмета. На изпита по български език и литература максимален резултат са постигнали 14 деца. Отличниците по математика са 152.

„Разказът „Череши“ от Захари Карабашлиев като цяло не е затруднил учениците, показват резултатите. Седмокласниците са предали текста, макар и невинаги подробно. Не всички са прилагали книжовноезиковите правила. Повече от половината не умеят да оформят текст графично“, пишат от МОН.

Според тях повечето ученици се ориентират в творбата, но ¼ откриват грешките в текста. По математика най-лесни са били задачите с ъгли.

„Не се забелязва значително разместване спрямо предходни години сред регионите с най-високи постижения. С високи резултати и по двата предмета са София, Смолян, Варна и Русе“, пишат от МОН.

Резултатите от изпитите може да се проверят тук.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили