Разкриха схема за избягване на мита и ДДС при внос на автомобили

0

Разкрита е схема за избягване на мита и ДДС при внос на луксозни леки автомобили, съобщиха от Агенция „Митници“.

До момента са установени 29 случая, в които са избегнати данъци в общ размер на над 220 000 лева. Всичките са на територията на ТД „Южна морска“. В преобладаващата част от случаите автомобилите са описани като „катастрофирали“, „повредени“, „дефектирали“, „наводнени“, „ударени от градушка“, както и „с механични проблеми“ и други, които не са видими и се доказват единствено с техническа експертиза. В хода на проверката е установено, че те не отговарят на реално представените пред митническите учреждения. По предварителни данни избегнатите мито и ДДС за тях са в размер над 220 000 лв.

В потвърждение на горното са и задържаните на 05.06.2021 г. три луксозни автомобила, описани по документи като катастрофирали, пишат от Агенция Митници.  При проверката, извършена от подновения състав на МП „Пристанище Бургас Център“, е установено, че по автомобилите няма никакви следи от катастрофи, а декларираните стойности не съответстват на състоянието им.

Във връзка с установените нарушения директорът на Агенция „Митници“ Павел Тонев е разпоредил проверка на декларирането на автомобили от трети страни за периода от 01.01.2019 г. до 01.06.2021 г. във всички митнически учреждения. Очаква се проверката да приключи в началото на юли.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили