Отпускане на мерките – само за учениците (видео)

0

Правителството е готово на компромис за строгите противоепидемични мерки само за големите ученици от 5 до 12 клас. Отварянето на заведения крие огромен риск заради опасността от бързото разпространение на новия щам. Това обяви в четвъртък премиерът Бойко Борисов.

„Това, което с докторите се разбрахме, за учениците имаме компромис. След 31 януари ще взимаме решение освен учениците кое друго можем да отворим и за колко“, обясни премиерът.

Той допълни, е имал двучасов спор с оперативния и ваксинационния щаб. У политиците имало сериозен оптимизъм, но лекарите го опровергали. Стигнало се и до караница, обясни Борисов.

Според премиера България в момента е „оазсиче“ по отношение на строгостта на мерките. У нас няма вечерен час, както в други страни, посочи той.

Удължаването на мерките след 31 януари ще струва още 100 млн. лв., които трябва да се платят на затворените бизнеси, каза още премиерът. Той намекна, че голяма част от заетите в заведенията са работили в сивия сектор.

„Прави впечатление, че от 30 000 в този бранш 6300 са подали заявление за подпомагане“, посочи той.

На въпрос как ще реагира правителството, ако заведенията отворят въпреки забраните на 1 февруари, премиерът коментира, че това било тяхно право. Той все пак допусна, че можело да се стигне до договорка за определени условия, при които заведенията могат да отворят.

Макар все още да няма официално потвърждение за наличието на новия щам у нас, лекарите са убедени, че той вече се разпространява, заяви шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Той посочи, че болницата попадат на множество случаи, при които тестовете не улавят специфичен за вируса ген, което било знак за мутация.

„Нашата PCR-лаборатория диагностицира по три гена – т.нар. S ген, който е на шипа, където са и тези видоизменения и модификации – просто нашите машини не го отчитат, т.е. все едно няма S ген. А другите два гена се отчитат с високи нива, което значи, че във всички случаи имаме човек, който е заразен с коронавирус, но не отчитаме S гена. Същото нещо, за съжаление, се наблюдава през последните дни – няма ден, в който да няма, независимо колко е спаднал броят на случаите, пациент, на който да не се открива липса на S ген при детекцията в PCR лабораторията. Смятаме, че този щам е вече в България и за съжаление ще започне да набира скорост“, обясни Балтов.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили