Сърбия обвини български кораб за петролен разлив в Дунав (видео)

0

Кораб, плаващ под български флаг, е излял във водите на Дунав течност, за която се предполага, че е петролен дериват.

Това се твърди в сигнал на пристанищната администрация на Нови Сад до секретариата за земеделие, гори и управление на водите на Войводина. Инцидент станал на 1287-ия километър на река Дунав близо до Челарево в посока Бачка паланка, край Нови Сад. От министерството на земеделието посочват, че става дума за кораба „Джъмбо“, регистриран в България.

Според сръбското министерство за защита на околната среда в реката са се излели между 25 и 35 хиляди литра гориво от кораба, който е пуснал котва към момента. Според доклада на капитана на кораба става въпрос за 35 хиляди литра, посочва ръководителят на службата за защита на водите „Водите на Войводина“ Йован Вигневич, който се намира на борда на плавателния съд. Инцидентът е станал около един часа вчера.

На терена незабавно са били изпратена инспекторката по водите на Войводина, както и представители на районната водна инспекция, на „Водите на Войводина“ и на сектора за извънредни ситуации в Бачка паланка. Не са открити мъртви риби. Прокуратурата разпореди изследване на водата, казаха от министерството за защита на околната среда.

От „Градско озеленяване“ на Нови Сад съобщават, че на централния градски плаж е въведена строга забрана за къпане.

 

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук