САЩ одобриха продажбата на осемте F-16 на България

0

Правителството на Съединените щати обяви, че е одобрило продажбата на 8 бойни самолета F-16 на България, за да „засили сигурността“ на тази страна-членка на НАТО, на фона на войната в Украйна.

Държавният департамент е информирал Конгреса че е одобрил потенциалната продажба на самолети F-16 C/D Block 70 и свързано с тях оборудване за общо 1,673 млрд. долара. Сделката включва четири самолета F-16 C Block 70, четири самолета F-16 D Block 70, 11 двигателя и друго прилежащо оборудване.

Закупуването на нови осем изтребителя F-16 Block 70 от САЩ е един от приоритетните проекти за модернизацията на въоръжените сили на Българската армия.

Предвидено е реализацията му да се извърши на два етапа: първи – за придобиване на 8 самолета, и втори – за придобиване на още 8 самолета.

В началото на 2019 г. по предложение на Министерския съвет и в резултат на решение на Народното събрание за реализиране на първия етап бяха подписани четири договора между правителствата на България и на САЩ за закупуване на осем самолета F-16 Block 70 и свързаните с тях оборудване, услуги и въоръжение.

Министерството на отбраната продължава подготовката по реализацията на втория етап от проекта.