Съветите на баба: Няколко трика за здрави великденски яйца

0
В четвъртък преди Възкресение се боядисват

Според канона утре, Велики четвъртък, с боядисват великденските яйца. Предлагаме няколко изпитани съвета, които ще помогнат при варенето да запазят яйцата здрави.

  • Изберете внимателно яйцата, които ще варите. Не използвайте съвсем пресни яйца, хубаво е да са на между 3 и 10 дни. Измийте усърдно яйцата, преди да ги поставите в тенджерата.
  • Не вадете яйцата от хладилника точно преди да ги сварите. Ако го направите, гарантирано ще се счупят. Те трябва да бъдат със стайна температурата и чак тогава можете да преминете към варенето им. Разликата в температурата непременно ще причини напукване.
  • Изберете съд, който може да ги побере напълно, без да се мърдат вътре. Подредете ги плътно, така че да не се притискат. Добре е съдът да е с дебело дъно, което разпределя температурата равномерно.
  • Важно е да се постави тензух, памучна кърпа или дори вестник на дъното на тенджерата. Всеки удар директно в дъното на съда ще причини пукнатина. Ако имате по-голям брой яйца сложете втора кърпа върху първия ред и подредете втория ред.
  • Водата трябва да покрива яйцата с два до четири сантиметра. Сложете тенджерата на котлона, но не на най-силната степен. Трябва нагряването на водата и на сърцевината на яйцето да става едновременно. Когато заврат, намалете още малко котлона, така че яйцата да стоят спокойно, а не да се лашкат под напора на балончетата. Когато водата заври, засечете времето. Правилото за добре сварени яйца е осем минути. След това преместете тенджерата от котлона. Яйцата се вадят с лъжица от тенджерата и се поставят настрана.

Смята се, че първото яйце трябва да е червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което досега е стояло в къщата, за да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.

Не забравяте да прочетете инструкциите от боята, защото някои изискват яйцата да са топли, а други – да са студени. Успех!

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук