Съветниците от СДС в Русе със сигнал до президента и премиера за незаконосъобразни действия на областния управител

0

Съветниците от СДС в Русе са изпратили Сигнал до президента Румен Радев и служебния премиер Гълъб Донев във връзка с действия на областния управител на Русе Анатоли Станев, съобщиха на старейшините на нарочна пресконференция.

Сигналът е във връзка с внесената от тях докладна записка и искане за прекратяване правомощията на председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев.

Както ТВН вече съобщи, докладната записка не влезе в дневния ред на предстоящата утре сесия, тъй като в правната комисия на местния парламент искането било определено като „незаконосъобразно“.

Според съпредседателя на групата Елеонора Николова за това решение е повлияло писмото на областния управител, в което той определя искането като „немотивирано, тъй като не съдържа достатъчно факти“ , както и че ако точката бъде подкрепена от мнозинството, той ще спре изпълнението на решението, а в случай на ново гласуване-ще отнесе спора пред Административен съд, и призовава вносителите да го преразгледат. Писмото е било изпратено до всички общински съветници.

Това, е извън правомощията на областния управител, тъй като според закона той упражнява последстващ, а не предварителен контрол върху актовете на местната власт, категорични са сините съветници. Според тях, с писмото си Станев е извършил политическа услуга на председателя на Общинския съвет, като  „поискана и направена услуга“, по думите на Елеонора Николова.

„Назначаването на областни управители от служебен кабинет предполага избор на лица, които не биха си позволили пряка политическа намеса и собствени политически пристрастия“, пишат в сигнала си сините старейшини и настояват Министерски съвет да се занимание с действието на Областния управител, представляващо пряка намеса в работата на Общински съвет Русе.

Разпространените твърдения от общинските съветници от Русе от групата на местна коалиция СДС Станимир Станчев, Елеонора Николова, Деян Недков и Иван Григоров за пряка политическа намеса и собствени политически пристрастия от страна на областния управител Анатоли Станев категорично не отразяват достоверни факти“, се казва в позиция на областния управител, разпространено до медиите от пресцентъра на областната управа.

„Още веднъж трябва да се обърне внимание, че областният управител Анатоли Станев е предложил преразглеждане на посочения проект за решение с цел посочване на конкретни факти. Това е част от установена практика и представлява основен принцип в административното производство за бързина и процесуална икономия“, пише още в становището.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук