Създадоха гъвкаво стъкло

0
101
Създадоха гъвкаво стъкло

Компанията Corning създаде тънко и здраво стъкло, което може да се огъва, т.е. сгъваемо стъкло, съобщава онлайн изданието CNET. То е по-тънко от 0,1 мм и може да се сгъне в радиус от 5 мм или почти наполовина като лист хартия.

Гъвкавото стъкло ще създаде повече възможности за дизайнерите на телефони да експериментират още по-смело. Сгъваемите смартфони са следващата стъпка в развитието на мобилните устройства. Но това има своите предизвикателства, защото защитата на дисплеите са най-уязвимият компонент в един телефон. Според Corning стъклото е по-добър избор спрямо пластмасата, защото няма да промени цвета си, няма да има следи от износване и не се драска лесно.

„За да може да се сгъне в малък радиус, стъклото трябва да е много по-тънко от това, което имаме днес. В лабораторията например имаме стъкло, което е по-тънко от човешки косъм“, коментира Поли Чу, технически директор на Corning.

Повече възможности за дизайнерите ще има и за други индустрии, например при автомобилите. Интериорът при тях винаги е разчитал на множество извити форми. Заради навлизането на все повече дисплеи в купето обаче, сега големи площи от таблото са равни и правоъгълни. Corning работи по извити дисплеи за автомобили, които да обхождат цялото табло. Дисплеят е покрит с гъвкаво стъкло, което може да симулира и текстури на допир. Освен това стъклото е с покритие против отблясъци и е съобразено с изискванията за безопасност в случай на инцидент. Технологиите за извити стъкла ще могат да се прилагат дори и за самите прозорци, като Corning разработва и покритие за предни стъкла, които да са по-устойчиви на камък и градушка.

Всичко това е само малка част от възможностите, които са пред развитието на стъклото като материал. До момента са ползвани само около 50 елемента от Периодичната система и има възможности, които да се проучат и развиват.

За сега обаче гъвкавото стъкло е все още само в лабораторията. Предстои много работа докато е готово за  масово производство. Затова първите сгъваеми смартфони, които се очакват през 2019 г., най-вероятно ще използват пластмаса.