Създават учебна екосистема в ПГСС „Ангел Кънчев“

0

Модерна учебна екосистема, която да бъде устойчиво запазена, поддържана и съхранена за бъдещо учебно приложение в учебното заведение, ще бъде създадена в Професионалната гимназия по селско стопанство „Ангел Кънчев“ в Русе.

Това ще стане по проект “Създаване на демонстрационнa агроекосистемa“, който гимназията спечели по Националната кампания „Чиста околна среда – 2024 г.“.

Инициативата цели да се подобри качеството на учебния процес посредством прилагане на практически опит, допълващ теоретичното обучение по специфична професионална подготовка както при първоначалното изпълнение на дейностите по проекта, така и при бъдещото поддържане на устойчиви резултати.

Прилежащата паркова площ в кв. „Образцов чифлик“ е част от зона с многофункционално предзначение. Паркът предстои да се обогати с родни овощни дървета – череша, круша, слива, смокиня и ябълка. Ще бъдат закупени и български сортове лози – Ряхово, Приста, Русенски мискет, Русенско без семе, Велика, Зорница. На територията на парка ще се засадят и многогодишни плодни храсти – къпини, касис, цариградско грозде и червена боровинка, както и декоративни храсти от видовете лигуструм, златен дъжд и майски сняг. Новосъздадената билкова градина ще запознае учениците с някои видове, изучаването на които не е включено в учебния план, но които са все по-перспективни за отглеждане в България.

Проектът предвижда още доставката на многокорпусен кошер с инвентар, който ще служи за обучение на ученици от специалността “Ветеринарен техник”. Добро практическо приложение ще има и за предмета  „Пчеларство“, изучаван в 12 клас.

Инициативата включва и доставка на влечащите рози в саксия, които ще обогатят разноцветния нюанс на природната забележителност, като покрай тях ще има монтирани нови стабилни пейки за отдих. Учениците ще имат възможност за провеждане на открити уроци в новообогатения парк на територията на учебното заведение.

Професионална Гимназия по селско стопанство “Ангел Кънчев“ е първото професионално училище в България. Основано е през 1865 г. като опитно стопанство. От 1879 г. е нисше практическо земеделско училище, а от 1883 г. е средно земеделско училище.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук