Седем станаха жертвите от взрива в Хитрино

0
19
Кука от теглич

Седем станаха жертвите от взрива в Хитрино, броят на пострадалите остава 29, като сред тях има хора с тежки поражения.

Това съобщи директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” гл. комисар Николай Николов.

До момента официалната информация беше за петима загинали. Според местни хора обаче е възможно да са загинали и повече от седем души. Има и хора в неизвестност. Продължава издирването на затрупани хора, населението е евакуирано за по-сигурно.

В момента населението на селото вече е евакуирано.

На място продължават работа 22 екипа на пожарната, т.е. само пожарникарите са 110 човека. Още толкова са служителите на полицията у гражданската защита.

За момента няма риск за хората, но риск ще възникне, когато започне операцията по преточването на газа от влаковите цистерни в други транспортни средства. Няма опасност и от повторни взривове, пряка опасност има само за спасителите, които продължават да претърсват разрушените сгради.

Заради трагичния инцидент държавата освободи част от резерва кръв. Общо 140 сака с кръв и плазма са на разположение на пострадалите в Шумен и Варна. Здравните власти са категорични, че към момента недостиг няма.

Както ТВН вече съобщи, инцидентът стана малко преди 6 часа тази сутрин. Композицията на „Булмаркет“ от 23 пълни цистерни – 20 с полипропилен, 3 с пропан бутан и с 3 празни, пътувала към Русе. На Хитрино влакът е трябвало да отбие, за да пропусне пътнически влак. При влизане в завоя на гара Хитрино четири цистерни са излезли от релсите, а една се е взривила.