Семейства от България и Румъния се докоснаха до наследството на рибарските общности

0
132
наследството на рибарските общности

Три български и седем румънски семейства се запознаха с наследството на рибарските общности по Дунав. Това стана по време на демонстрационното семейно пътешествие в рамките на проекта „МЕМОФИШ – памет и бъдеще. Истории за дунавската цивилизация“.

Туристическият маршрут включваше обекти и срещи в окръг Кълъраш, в региона на езерата Мостищя и Галацуй в Румъния, а от българска страна – запознаване с рибари и техните традиции във Ветрен, Сребърна и Силистра. Участниците чуха автентични рибарски истории, опитаха местна кухня, видяха невероятни природни пейзажи и се запознаха с фолклорните традиции на Добруджа и поречието на Дунав.

Туристическите маршрути, създадени по проекта, съчетават места за посещение от България и Румъния в рамките на едно и също пътуване, и са разработени в три варианта – за големи групи, за младежи и за семеен туризъм. Целта им е да представят туристическия потенциал на пет двойки селища, чието рибарско наследство е проучено чрез уникално по рода си аудиовизуално изследване по „Мемофиш“.

Предстои да бъде пуснат сайтът, където ще бъдат публикувани маршрутите и аудиовизуалните материали, създадени по време на проучването на рибарските общности от България и Румъния. Достъпът до ресурсите ще е свободен и всеки, който иска да се запознае с наследството на рибарите и да се посети места със съхранена природа, може да ги използва.