Сенатът даде ход на процедурата по импийчмънт на Доналд Тръмп

0
49
Съединените щати спират влизането на чужденци

В американския Сенат формално беше дадено началото на процеса по импийчмънт на президента Доналд Тръмп, където той ще трябва да отговаря по две обвинения – злоупотреба с власт и опит да възпрепятства работата на Конгреса. Макар и същинското дело да започва едва във вторник, процедурата беше съпътствана с много символика и церемониалност.

Това е едва трети път в американската история, когато държавен глава е застрашен от отстраняване от поста.

Регламентът е почти същия, като този написан за импийчмънта на Андрю Джонсън през 1868 г. Седем конгресмени от редиците на демократите ще влязат в ролята на прокурори и ще трябва да разпитат свидетелите, включително самия Доналд Тръмп, ако се яви пред Сената.

Обвиненията срещу него са две – телефонен разговор, в който Тръмп е опитал да принуди украинския президент Зеленски да потърси компромати срещу демократа Джо Байдън. И опит да възпрепятства разследването.

В Туитър Тръмп написа, че единственото му провинение, е че е провел един перфектен телефонен разговор. И за пореден път определи разследването като лов на вещици.

Очакванията са, че въпреки усилията на демократите, доминираният от републиканци Сенат няма да подкрепи отстраняването на Доналд Тръмп.