Сенатът даде ход на процедурата по импийчмънт на Доналд Тръмп

0
Съединените щати спират влизането на чужденци

В американския Сенат формално беше дадено началото на процеса по импийчмънт на президента Доналд Тръмп, където той ще трябва да отговаря по две обвинения – злоупотреба с власт и опит да възпрепятства работата на Конгреса. Макар и същинското дело да започва едва във вторник, процедурата беше съпътствана с много символика и церемониалност.

Това е едва трети път в американската история, когато държавен глава е застрашен от отстраняване от поста.

Регламентът е почти същия, като този написан за импийчмънта на Андрю Джонсън през 1868 г. Седем конгресмени от редиците на демократите ще влязат в ролята на прокурори и ще трябва да разпитат свидетелите, включително самия Доналд Тръмп, ако се яви пред Сената.

Обвиненията срещу него са две – телефонен разговор, в който Тръмп е опитал да принуди украинския президент Зеленски да потърси компромати срещу демократа Джо Байдън. И опит да възпрепятства разследването.

В Туитър Тръмп написа, че единственото му провинение, е че е провел един перфектен телефонен разговор. И за пореден път определи разследването като лов на вещици.

Очакванията са, че въпреки усилията на демократите, доминираният от републиканци Сенат няма да подкрепи отстраняването на Доналд Тръмп.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили