Юделник и Боримес с разрешение да пренасят свинско месо, Голямо Враново зарежда магазини

0
500 пробни животни

Юделник и Боримес имат разрешението на БАБХ да транспортират свинско месо. Това стана ясно след днешното заседание на Областната епизоотична комисия в Русе.

Забраната бе наложена върху всички свинекомплекси и кланици, след като в Брестак, Варненско бе установено ново огнище на африканска чума по свинете в промишлено производство.

Стопът върху транспорта, макар и за кратко, засегна търговската верига. На места имаше силен недостиг на свинско месо, което съответно се отрази и на цените, които продължават да растат.

Д-р Ненов от Областната дирекция по безопасност на храните в Русе обясни, че спирането на движението на свине и свинско месо се е наложило, за да могат да бъдат изследвани всички свързани с тях обекти, включително и транспортните средства. След обстойни проверки всички те биват поетапно пускани в експлоатация.

Все пак в комплекси, където се отглеждат над 5 000 прасета, ще има държавен лекар, който ще упражнява постоянен надзор. Той ще следи ежедневната смъртност на животните, както и тяхното лечение, независимо от какво заболяване.

Изтече и срокът за потвърждаване, че няма инфекция след новото зареждане на 500 прасета в Голямо Враново през ноември. В края на месеца свинекомплексът ще започне да зарежда магазините си, а след това ще направи и ново заселване на животни. По същото време предстои и зареждането на свинекомплекса в Бръшлен.

Нови огнища на африканска чума в Русе няма. От БАБХ обаче са притеснени от откритото в Сливен  заболяване в заден двор. В тази връзка е наредено да бъдат подновени проверките за такива и в русенските села. Те напомнят, че забраната за отглеждане на прасета в лично стопанство до септември месец продължава да важи.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили