Сградата на Летище Русе стана недвижима културна ценност

1

Приемната сграда на Летище Русе беше обявена за „единична недвижима културна ценност“ от „национално значение“.

Това съобщиха във Фейсбук страницата си „Докомомо България“ – българската секция на Международната организация за документиране и опазване на архитектурата на модерното движение. Решението е било взето на заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности на 19 декември.

Сградата е произведение на българския модернизъм от втората половина на 20-и век. Проектирана е от русенския архитект Йордан Бояджиев, построена е в периода 1972-1976 т. Арх. Бояджиев е перфекционист до такава степен, че проектира всичко до най-дребния детайл, следи изграждането и сам изпълнява част от елементите. Интерпретации на самолет, птици, летеж, издигане и безтегловност се откриват при всички нива на архитектура и дизайн. И в екстериор, и в интериор те са оформени по начин, който оставя усещането, че отделните равнини не се допират. Контрастиращата каменна облицовка отвън е отделена с тъмна лента от сутерена и така цялата сграда сякаш се носи над терена. Страничната фасада е разделена с нарочна фуга. Дори специално проектираните от арх. Бояджиев кожени столове с метална база приличат на силует на птица, разперила криле в далечината.

„От февруари 2021 година активно се занимаваме с популяризиране на архитектурната стойност и автентичност на приемната сграда на аерогарата. Статутът „национално значение“ е огромно постижение. Летище Русе се присъединява към още 5 обекта от периода след 1944 година, които притежават това признание. Аерогарата е може би най-яркият пример за чист следвоенен модернизъм и смятаме, че тя е подобаващо отличена. Като културна ценност, летището ще бъде защитено от потенциални пагубни и необосновани намеси в бъдеще. Развитието на обекта е силно приветствано, но то трябва да разпознава ценността на сградата и да е съобразено спрямо нея“, заявиха в съобщение във фейсбук от „Докомомо България“.

Новият статут на Летище Русе поставя редица предизвикателства.

Като културна ценност, летището ще бъде защитено от потенциални пагубни и необосновани намеси в бъдеще. Развитието на обекта е силно приветствано, но то трябва да разпознава ценността на сградата и да е съобразено спрямо нея. Инвеститорът, който възнамерява да възроди летището, ще трябва да получава съгласуване и одобрение от Министерството на културата на всяка своя дейност, тъй като русенското летище вече е паметник от национално значение.

Това ще стане ясно, когато инвеститорът обяви официално намеренията си, най-вероятно в началото на следващата година.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

1 коментар

  1. Браво! Запазва се правилото всичко добро да идва от Европа, а лошото от местните продажни политици и Кремъл!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук