Шанс последен: Какви са вариантите за съставяне на правителство?

0

В ситуация, в която реализирането на третия мандат изглежда почти невъзможен, най-ранният вариант, държавният глава да насрочи нови предсрочни избори е най-рано на 31 октомври.

По конституция седем дни след втория мандат президентът трябва да връчи и третия. Държавният глава вече обяви, че ще спази това изискване и ще връчи мандата най-късно на 23 август. Интересното тук обаче е, че след неговото връчване няма срок, в който партията, която го е получила, да посочи министър-председател.

Това на практика значи, че партиите могат да разговарят със седмици, докато постигнат или не постигнат съгласие. Едва след посочването на министър-председател започва да тече 7-дневен срок за мандатоносителя.

Все още не е ясно и каква дата ще изберат за насрочване на президентските избори депутатите. Чакат разговор с ЦИК за възможностите и никой не се ангажира публично с предложение за дата за президентските избори. Повечето от политическите формации смятат, че избори две в едно не са добър вариант.

Депутатите трябва да насрочат изборите за президент поне 60 дни преди провеждането им. Изборът за нов президент се провежда не по-рано от три месеца и не по-късно от два месеца преди изтичането на пълномощията на държавния глава.

„Има такъв народ“ смятат, че няма значение коя ще е датата за президентските избори.

ГЕРБ смятат, че момента, в който всички в парламента се обявяват опозиция и няма перспектива да се реализира трети мандат парламентарните избори не трябва да се протакат.

Според БСП изборите ще бъдат в обстановка, която няма да предполага много добри условия в COVID криза и нямало да бъде много удобно за избори въобще.

От „Демократична България“ очакват да чуят каква е готовността за избори на Централната избирателна комисия , за да определят датата за президентския вот.

И Движението за права и свободи изчакват да чуят ЦИК, но за тях избори две в едно не са проблем.

„Изправи се БГ! Ние идваме!“ няма да се противят на никакви дати. Смятат, че опозицията в парламента, за каквито се определиха от „Има такъв народ“, трябва да насрочат датата за президентските избори.

Заради сроковете в закона за избор на държавен глава и конституцията най-ранната дата за насрочване на избори за президент е 24 октомври , а най-късната 14 ноември.

Най-добрата агенция за подбор на персонал