Шефката на Фармацевтичния съюз отново с обвинение

0
261
Прокуратурата отново привлече проф. Асена Стоименова – Сербезова като обвиняема: есенната версия 2.0 на пролетното обвинение
На 28.10.2020 г. председателят на УС на БФС отново получи обвинение от българската прокуратура по чл. 326, ал.1 от Наказателния Кодекс (НК), във връзка с нейни интервюта за Българското национално радио и Българската национална телевизия по повод на лекарствоснабдяването в страната в условията на пандемията от COVID-19.
Какво стана с първото обвинение?
На 14.09.2020 г. 23-ти състав на Софийския районен съд прецени, че срещу проф. Сербезова е повдигнато неясно обвинение, а в досъдебното производство са допуснати нарушения, които ограничават правото й на защита и не даде ход на първото обвинение. Междувременно Европейският съд по правата на човека в Страсбург регистрира жалбата й по повод на повдигнатото й обвинение. Припомняме, че недостигът на лекарства бе широко обсъждан въпрос още преди интервютата на проф. Сербезова, както от представители на Световната здравна организация, така и от Европейската агенция по лекарствата, Изпълнителна ръководна група на ЕС за недостиг на лекарства, причинени от големи събития, ръководителите на болници и лекари от редица европейски страни и др.
Какво е новото?
След повдигането на първото обвинение срещу проф. Сербезова излезе заповед на министъра на здравеопазването (по това време Кирил Ананиев), с която той забрани износа на някоя лекарства, за да предотврати недостига им. Управителният съвет на Българския фармацевтичен съюз се обърна към отговорните инстуции с апел да се снеме повдигнатото през м. април обвинение поради неоснователност.
Въпреки неоспоримите факти за недостиг на лекарства в България, който е потвърден и от съответните институции и изпитан от много от пациентите и техните близки и връщането на делото от съда, прокуратурата все пак реши да повдигне отново същото обвинение, в което e прецизиран часовия диапазон на “престъплението”.
В момент, в който противогрипни ваксини, някои антибиотици, витамини и имуностимулатори трудно се намират, има ново обвинение за разпространение на “заблуждаващи знаци за тревога”, или с други думи Прокуратурата твърди, че “липсват липси”.
BPHU.BG
www.bphu.bg